Lepas raya perasaan nak belajar buat tapai...Excited sangat-sangat nak belajar buat tapai sampai tak terurus Hayra Dania...kesian anak mami...Setelah belajar buat sebanyak 3 kali akhirnya berjaya.Tapi kemanisan tiada..maybe kena cari ragi yang manis untuk buat tapai.
|
1 cawan beras sama dengan 1 cawan air |
|
rendam dengan air selama 2 - 3 jam.sebaiknya rendam dengan air biasa dahulu tanpa perwarna.mengelakkan ragi susah nak masuk dalam beras yang akan di peram. |
|
rendam dengan warna purple |
|
beras yang siap di tanak di sejukkan dalam pinggan |
|
balik-balik kan pulut untuk rata kan ragi. |
|
setelah masukkan dalam bekan kecil..ambik kain dan bungkus |
|
bekas kecil-kecil |
|
bekas tapai yang siap di masukkan |
|
beg yang di gunakan untuk peram tapai. selalunya mengambil masa 2 hari.tapi guna beg ni boleh makan dlm masa 1 hari semalaman |
|
tada....tapai beras yang siap di peram dan boleh di makan.boleh di letak dalam peti sejuk..makan sejuk2 baru best |
baru knur tau cara wat tapai ni..remeh jugak rupanya..hihi
ReplyDeletekira projek tak menjadi ni kaknur...ni resepi tanak.kalau kukus lawa sikit.tak hancur.
ReplyDelete