Saturday, September 10, 2011

Tapai Pulut..

Lepas raya perasaan nak belajar buat tapai...Excited sangat-sangat nak belajar buat tapai sampai tak terurus Hayra Dania...kesian anak mami...Setelah belajar buat sebanyak 3 kali akhirnya berjaya.Tapi kemanisan tiada..maybe kena cari ragi yang manis untuk buat tapai.






1 cawan beras sama dengan 1 cawan air


rendam dengan air selama 2 - 3 jam.sebaiknya rendam dengan air biasa dahulu tanpa perwarna.mengelakkan ragi susah nak masuk dalam beras yang akan di peram.

rendam dengan warna purple

beras yang siap di tanak di sejukkan dalam pinggan

balik-balik kan pulut untuk rata kan ragi.
setelah masukkan dalam bekan kecil..ambik kain dan bungkus

bekas kecil-kecil

bekas tapai yang siap di masukkan

beg yang di gunakan untuk peram tapai. selalunya mengambil masa 2 hari.tapi guna beg ni boleh makan dlm masa 1 hari semalaman

tada....tapai beras yang siap di peram dan boleh di makan.boleh di letak dalam peti sejuk..makan sejuk2 baru best

2 comments:

  1. baru knur tau cara wat tapai ni..remeh jugak rupanya..hihi

    ReplyDelete
  2. kira projek tak menjadi ni kaknur...ni resepi tanak.kalau kukus lawa sikit.tak hancur.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...